Hoe werkt RSS?

Kopieer dit adres naar de RSS-reader:
http://www.betabanen.nl/RssFeed.lynkx?id=413

Met de RSS link van BETABANEN.nl ontvang je het laatste nieuws in je RSS reader.

 

Uitleg RSS

 

RSS (Really Simple Syndication) is een toepassing van de internetmetataal XML. RSS-bestanden worden veelal gebruikt om webkopij in syndicatie te brengen, dit wil zeggen: beschikbaar maken voor een groot bereik van afnemers.

Gewoonlijk wordt een pagina op het Internet getoond met een mooie presentatie en omgeven door navigatie en advertenties. Met RSS wordt er hiervan een ruwe versie geleverd met alleen de hoofdlijnen en een link naar de echte pagina. Gegevens van de website worden hiermee omgezet in een formaat waarmee andere sites of programma's deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen.

De informatie die aangeboden wordt in RSS-formaat noemt men een RSS-feed of een RSS-kanaal. Op internet zijn talloze gratis RSS-lezers te vinden, die u moet installeren voor u van RSS gebruik kunt maken. Een selectie vind je hier: http://www.download.com/RSS-Tools/3150-9227-0.html

 

Voordelen

Content (nieuws, artikelen, etc.) lezen via een RSS-lezer bespaart surf- en zoektijd. De programma's zijn bedoeld voor mensen die snel en gericht op de hoogte willen blijven van het actuele aanbod in hun interessegebied op internet. Echter niet alle sites hebben RSS-feeds, RSS wordt voornamelijk toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, zoals nieuwssites, communitysites en weblogs.

 

Aanduiding

RSS-feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een rechthoekig, oranje blokje met daarin de witte letters RSS of XML.

Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando 'Kopiëren'. De link moet vervolgens in de RSS-lezer 'geplakt' worden.