'Vraag naar ict-professionals houdt aan'

Het tekort aan hoger technisch personeel lost door de kredietcrisis niet op, meent de branchemanager Industriële Automatisering bij FHI, federatie van technologiebranches.

Het softwaresegment is qua bestedingen de grootste groeier binnen de it-sector met een verwachte groei van vijf procent in 2009, met in zijn kielzog de services (implementatie van software en advisering) met vier procent groei.

 

Volgens Ted van Hintum, woordvoerder van branchevereniging ICT-Office, zal ondanks de kredietcrisis de vraag naar ict-ers blijven bestaan. Juist nu investeren veel bedrijven in software om de efficiëntie te vergroten, kosten te reduceren en te innoveren. Van Hintum: ‘Op dit moment is er nog steeds een groot tekort aan ict-professionals (hbo en wo), dit tekort loopt weliswaar terug maar er zijn nog steeds vacatures.’

 

Ook de vraag naar meer technische automatiseerders blijft groeien. Mede door een langdurig tekort aan hoger technisch personeel is er in de industrie een ontwikkeling gaande die het productieproces efficiënter en flexibeler moet maken. Eelco van Harten branchemanager Industriële Automatisering bij FHI, federatie van technologiebranches: ‘Het gaat om mensen die kunnen automatiseren, maar die ook het productieproces zelf begrijpen. Een kruising eigenlijk tussen een procestechnoloog en een automatiseerder.’

 

Datzelfde geldt bijvoorbeeld in de automobielsector, daar wil men meer modellen of merken op eenzelfde productielijn realiseren. Het modelleren, genereren en controleren van besturingscodes voor machines en productielijnen speelt hierbij een hoofdrol. Van Harten: ‘Deze ontwikkeling gaat door want we verwachten niet dat het tekort aan hoger technisch personeel oplost door deze kredietcrisis.

 

Het totale budget dat bedrijven gaan besteden bij ict-ondernemingen zal waarschijnlijk’, over alle sectoren genomen, bij ongeveer de helft van alle organisaties gelijk blijven. Omzetstijging wordt verwacht in de industrie en bij de nutsbedrijven, de zakelijke dienstverlening en in het onderwijs, de gezondheidszorg en bij de overheid. In de bouw, de handel en het transport wordt de grootste daling verwacht. In de financiële sector – banken en verzekeraars – zullen de ict-bestedingen gelijk blijven dan wel dalen, aldus Van Hintum.

 

Auteur: Alexandra Beerta

zaterdag 14 februari 2009

Bron: Technisch Weekblad